Tidak dinafikan, penampilannya menerusi watak lelaki kampung bernama Jaafar atau ‘Jekfer’ menerusi drama rantaian komedi, Kampung People cukup ‘melekat’ di hati pencinta drama tempatan.

Selain barisan pelakon utama lainnya, nama Hun Haqeem juga disebut-sebut ramai.

Terdahulu, namanya mulai dikenali sejurus muncul menerusi sebuah lagi drama bersiri, Cari Aku Di Syurga dan kini di samping Janna Nick, Aeril Zafrel dan Mimi Lana.

Sementara itu, mengenai pengilbatannya menerusi Kampung People pula, Hun mengakui dia tidak jangka drama tersebut akan diminati ramai, pada awalnya.

“Sejujurnya saya betul-betul tak sangka drama Kampung People mendapat sambutan yang luar biasa daripada penonton.

”Teringat waktu masa mula-mula masuk dalam set penggambaran dulu, saya rasa sangat nervous kerana pertama kali berlakon dalam drama komedi.

IKLAN

“Kalau ditanya apakah cabaran yang paling sukar semasa di set penggambaran Kampung People, saya sebenarnya tidak menyangka bahawa cabaran paling besar adalah untuk menahan gelak.

”Korang bayangkan macam mana nak tahan gelak dengan scene-scene lucu yang ada tu, jadi itulah merupakan cabaran paling susah untuk saya berlakon bersama mereka,” jelasnya seperti yang dipetik Majalah Remaja.

Pada masa sama, bintang asal Kuala Lumpur ini juga tidak menafikan ada rasa gementae untuk memainkan peranan sebagai Jaafar, sementelah fizikalnya yang berkulit cerah.

“Pada mulanya bila pihak produksi memberi tawaran watak Jaafar ini, saya rasa agak ragu-ragu juga sebab boleh ke saya bawa watak seorang lelaki kampung?

”Namun, tugas ini saya galas dengan membuat research serba sedikit tentang cara percakapan dan tingkah laku mereka, Alhamdulillah waktu Jaafar atau Jekfer diterima baik oleh semua orang,” kata Hun optimis.

Ditanya sejauh mana penerimaan peminat terhadap watak tersebut dan drama Kampung People secara keseluruhannya, Hun akui dia ada disapa oleh segenap lapisan masyarakat.

“Susah nak cakap target audience drama ni sebab saya rasa ia bukan hanya ditonton oleh golongan perempuan, tapi kalau ada yang terjumpa saya diluar sana, ramai juga parents’ yang menegur.

”Paling tak sangka, abang Food Panda pun kenal saya sebagai Jekfer. Katanya dia pun tengok Kampung People,” jelas Hun lagi yang turut merakamkan ucapan terima kasih buat semua yang menonton.

“Saya nak ucapkan terima kasih kerana menonton dan menyokong lakonan saya, serta support drama Kampung People.

”Sejujurnya saya sangat bersyukur dan berterima kasih kepada semua. Korang memang awesome!,” akhirinya.

Kampung People (13 episod) yang turut dibarisi Elly Mazlein, Rashidi Ishak, Riena Diana dan ramai lagi itu sudah pun tamat dan sebelum ini, ia ditayangkan menerusi slot Lestary di TV3.

Foto: Instagram Hun Haqeem