Baru sahaja khatam Al-Quran minggu lalu, pelakon dan hos, Norman Hakim mengulang kembali bacaan ayat-ayat suci agar dirinya terus istiqamah dan dapat mempelajari tafsir selepas ini.

Jelasnya, jika sebelum ini dia hanya mengamalkan mengaji empat muka surat, kini dia hanya membaca dua muka surat sahaja.

“Repeat & restart. Siapa nak join?Jom la jom. Kali ni mcm saya cakap semalam, saya nak baca 2 m/s je sehari instead of 4 m/s mcm sebelum.Sbb?Saya nak push diri istiqomah pulak utk baca tafsiran @taddabur sekali.

“Kalau 2 m/s sehari,in shaa Allah dalam masa 302 hari@10 bulan akan khatam.Ni bukan soal nak khatam je,ni soal nak faham apa isi kandungan Al-Quran,bukan setakat baca shj (peringatan utk diri sendiri)” kongsinya.

Ulasnya, pada mula dia ragu-ragu sama ada perlu dikongsikan niat ini ataupun tidak, namun kebaikan harus disebarkan agar dapat menjadi ikutan.

“So,ini kalilah saya nak ajak siapa nak join.Mana tau ada rezeki kita boleh buat majlis khatam sama2. Nak post ni pun saya dok fikir banyak kali,perlu ke nak bgtau yg kita ni baca Al-Quran? Perlu ke nak ajak

“Perlu ke tu?Perlu ke ni?Tp saya terus tarik nafas & decided ‘ini kalilah’,kalau tak,bila lagi?” jelasnya.

Kata pelakon Gerak Khas ini lagi, membaca Al-Quran bukan semata-mata mahu mengatakan diri baik, namun kerana menyedari diri banyak khilaf diri sebelum ini.

“Baca Al-Quran ni bukan nak kata kita ni baik,tp sbb kita ni banyak khilaf, banyak dosa & tak sempurnalah sbb tu kena paksa diri utk ambil,buka & baca.

“Nak pergi gym ke,nak main PUBG ke,nak karaoks ke,nak hangout ke,nak lepak mamak ke,nak layan make up kereta ke,pergi jelah. Takde siapa nak halang. Tp kita cuba seimbangkanlah dua2 kehidupan ni; antara duniawi & ukhrawi

“Tu je nak bgtau.Kalau rasa bermanfaat perkongsian ni,ikut je lah.Kalau rasa takde manfaat,boleh je waive.Hahhaha dah mcm cakap dgn anak2 pulak.Lebih kurang je pun apa yg saya cakap dgn diorang

“So,all the best.Nanti lagi 100 hari saya update lagi just utk follow up utk tanya siapa yg join saya 100 hari sebelum ok!Live life to the fullest!Peace no war!” tulisnya panjang lebar.

View this post on Instagram

Repeat & restart🤘🏻Siapa nak join?Jom la jom.Kali ni mcm saya cakap semalam,saya nak baca 2 m/s je sehari instead of 4 m/s mcm sebelum.Sbb?Saya nak push diri istiqomah pulak utk baca tafsiran@taddabur sekali . . Kalau 2 m/s sehari,in shaa Allah dalam masa 302 hari@10 bulan akan khatam.Ni bukan soal nak khatam je,ni soal nak faham apa isi kandungan Al-Quran,bukan setakat baca shj (peringatan utk diri sendiri) . . So,ini kalilah saya nak ajak siapa nak join.Mana tau ada rezeki kita boleh buat majlis khatam sama2🕺Nak post ni pun saya dok fikir banyak kali,perlu ke nak bgtau yg kita ni baca Al-Quran?Perlu ke nak ajak?Perlu ke tu?Perlu ke ni?Tp saya terus tarik nafas & decided ‘ini kalilah’,kalau tak,bila lagi? . . Baca Al-Quran ni bukan nak kata kita ni baik,tp sbb kita ni banyak khilaf,banyak dosa & tak sempurnalah sbb tu kena paksa diri utk ambil,buka & baca.Nak pergi gym ke,nak main PUBG ke,nak karaoks ke,nak hangout ke,nak lepak mamak ke,nak layan make up kereta ke,pergi jelah.Takde siapa nak halang.Tp kita cuba seimbangkanlah dua2 kehidupan ni;antara duniawi & ukhrawi . . Tu je nak bgtau.Kalau rasa bermanfaat perkongsian ni,ikut je lah.Kalau rasa takde manfaat,boleh je waive.Hahhaha dah mcm cakap dgn anak2 pulak.Lebih kurang je pun apa yg saya cakap dgn diorang . . So,all the best.Nanti lagi 100 hari saya update lagi just utk follow up utk tanya siapa yg join saya 100 hari sebelum ok!Live life to the fullest!Peace no war!✌🏻

A post shared by Khalifah Allah (@normanhakim_786) on

Nyata, netizen turut terinspirasi dengan perkongsian ini dan masing-masing meninggalkan kata positif di ruang komen.

Foto : Instagram Norman Hakim