Panjang lebar luahan dibuat pelakon, Betty Rahmad apabila seringkali ditebak persoalan mengenai soal hamil lagi.

Ada yang mencadangkan, kelahiran baru itu adalah sebagai teman buat anaknya, Wira.

Tegasnya, jangan sesekali membangkitkan hal tersebut di laman peribadinya kerana soal anak cukup sensitif dan isu peribadi sesebuah keluarga.

“Mummy & Daddy with Aisya Humairah my babygirl. Adik susuan @ardywira_ .

“Oh jangan ada yang sibuk comment “Wira nak adik, bila nak no 2, Wira boring takde kawan, ada ambik pil perancang?” atau sebagainya.

“Tak payah buat buat pandai! Simpan comment tu untuk diri sendiri & family korang ok. Wira dan mummy daddy dia ok happy je.

“Soal ada anak, takde anak, tambah anak ni semua soal personal & sensitive yang kita tak perlu sibuk dan memandai,” tulisnya.

Ulasnya lagi, ada anak bukan sekadar mengandung, namun tugas membesarkan dan mendidik cukup mencabar di zaman yang serba mahal.

Terang Betty lagi, sakit tika bersalin masih lagi terasa sehingga kini.

“Ada anak bukan sekadar mengandung dan beranak. Nak jaga, nak besarkan & nak bagi makan, pakai, sekolah dan semua yang terbaik untuk dia.

“Zaman sekarang bukan murah pulak tu! How do you choose quality over quantity?

“As for me, i tak ready dari segi mental & fizikal. Sakit beranak pun belum lupa atau fully recover. Yes Alhamdulillah syukur Wira is such an easy baby.

“Tapi dia sama je macam baby lain yang lalui fasa beralih bulan, tumbuh gigi, cranky, mood swing etc,” jelasnya lagi.

Memohon agar netizen tidak terlalu menjaga tepi kain orang, dia kini cukup bahagia dengan keluarga kecil yang ada.

“And alhamdulillah until today i still breastfeed him and pump every 3-4hr even at night time masa korang yang suruh i ‘beranak lagi’ tengah lena tidur dibuai mimpi

“So moral of the story, jangan sibuk hal orang. Kalau korang nak beranak 10 pun beranak lah i tak kisah. Jangan tentukan hidup orang lain.

“Biar orang yang mengandung, beranak, menyusu, jaga anak yang decide bila dia nak ada anak!

“Buat masa ni i tengah enjoy every moment with my lil hero yang sedang membesar dan perlu kasih sayang dan attention mummy & daddy dia.

“Ok jangan tanya soalan tu lagi ok! Ok penat bebel bye

@bugaboosea_ #ardywira #bettyanddamis #10monthsold,” kongsinya panjang lebar.

View this post on Instagram

Mummy & Daddy with Aisya Humairah my babygirl. Adik susuan @ardywira_ 😘 . Oh jangan ada yang sibuk comment “Wira nak adik, bila nak no 2, Wira boring takde kawan, ada ambik pil perancang?” atau sebagainya. Tak payah buat buat pandai! Simpan comment tu untuk diri sendiri & family korang ok. Wira dan mummy daddy dia ok happy je. Soal ada anak, takde anak, tambah anak ni semua soal personal & sensitive yang kita tak perlu sibuk dan memandai. . Ada anak bukan sekadar mengandung dan beranak. Nak jaga, nak besarkan & nak bagi makan, pakai, sekolah dan semua yang terbaik untuk dia. Zaman sekarang bukan murah pulak tu! How do you choose quality over quantity? . As for me, i tak ready dari segi mental & fizikal. Sakit beranak pun belum lupa atau fully recover. Yes Alhamdulillah syukur Wira is such an easy baby. Tapi dia sama je macam baby lain yang lalui fasa beralih bulan, tumbuh gigi, cranky, mood swing etc . And alhamdulillah until today i still breastfeed him and pump every 3-4hr even at night time masa korang yang suruh i ‘beranak lagi’ tengah lena tidur dibuai mimpi . So moral of the story, jangan sibuk hal orang. Kalau korang nak beranak 10 pun beranak lah i tak kisah. Jangan tentukan hidup orang lain. Biar orang yang mengandung, beranak, menyusu, jaga anak yang decide bila dia nak ada anak! . Buat masa ni i tengah enjoy every moment with my lil hero yang sedang membesar dan perlu kasih sayang dan attention mummy & daddy dia. Ok jangan tanya soalan tu lagi ok! Ok penat bebel bye💋 @bugaboosea_ #ardywira #bettyanddamis #10monthsold

A post shared by Betty Rahmad (@bettyrahmad) on

Penjelasan Betty nampaknya turut mendapat perhatian netizen yang melalui insiden serupa.

Betty dan suami, Ardy Damis bernikah pada 4 Februari 2018 di Glamhall, Damansara Perdana, Petaling Jaya.

Hasil perkongsian hidup, mereka dikurniakan putera sulung, Ardy Wira pada 19 Januari lalu.

Foto : Instagram Betty Rahmad