Suami kepada Lufya Omar, Dr Che Muhammad Hafiz Che Baharum menjelaskan situasi sebenar mengenai apa berlaku sejurus sebutan pertama kes cerai yang berlangsung di Mahkamah Rendah Syariah Daerah Petaling Jaya, Selangor, 18 November lalu.

Menerusi satu potongan video yang mulai tular, Dr Che Hafiz didakwa seperti tidak menghiraukan jeritan anak yang memanggilnya ketika selesai prosiding di perkarangan mahkamah.

Menerusi Instangram, Dr Che Hafiz tampil memberikan penjelasan.

“Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Memandangkan ramai sangat warganet yang Salah faham dan Salah memberi tafsiran berkenaan dengan isu video yang sedang menular tentang Saya tidak hiraukan anak apabila anak saya memanggil berkali2.

“Sebenarnya Saya memang prihatin dan faham memang perkara sebegini akan menjadi perhatian ramai orang apatah lagi ia membabitkan sentimen anak kandung sendiri.

“Isu ini juga menjadi sangat sensitif dan ia boleh membangkitkan kemarahan ramai pihak terutama kepada mereka yang sudah berkahwin atau berkeluarga dan mempunyai anak,” tulisnya.

Dr Che Hafiz pada masa sama turut memaklumkan, dakwaan kononnya dia tidak sayangkan permata hatinya itu adalah tidak benar malah turut dihalang daripada berikan peluang untuk melunaskan tanggungjawan sebagai bapa.

“Jadi apa yang Saya ingin jelaskan disini adalah berkenaan dengan dakwaan2 seperti tidak sayangkan anak dll adalah tidak benar malah sy dihalang dan tidak diberi peluang untuk melaksanakan tanggungjawab sbg bapa.

“Gambar2 yang Sy upload di atas ada babak2 ketika saya berada di dalam mahkamah. Kalau perhatikan di dalam gambar2 tersebut saya sedang meluangkan masa bersama anak sy Sampai la anak sy pergi kepada ibunya. then selepas itu baru la sy keluar dari mahkamah.

“Sejurus keluar sahaja dari mahkamah ramai juru kamera dan wartawan menyapa (itu Saya memang faham dengan tugasan mereka). Ketika itu saya hanya kedengaran bunyi flash kamera dan fikiran saya saat itu adalah untuk bersedia pada soalan yang bakal reporter akan tanya.(maklumlah sy rasa nervous Sebab ini adalah kali pertama seumur hidup Saya berada dalam situasi di mahkamah ).

“To my love one Laana haura. Daddy really sorry Sebab tak perasan langsung panggilan daripada you my love. Jika difikirkan secara waras bapa mana Kat atas dunia ni tak sygkan anak mereka sedangkan binatang seperti singa betina yg ganas itu siap makan manusia lagi pun boleh tetap tahu nak menyayangi anak nya apatah lagi manusia yang diberikan kelebihan otak yang mempunyai akal.

“Akhir sekali saya ingin beritahu bahawa sy amat tertarik dengan satu kata2 ini iaitu Jika benar seseorang itu adalah orang yang beriman kepada Allah swt maka tidak lah dia sanggup untuk memutuskan silaturrahim (hubungan Kekeluargaan) apatah lagi Jika ia melibatkan hubungan antara bapa dengan anak Jika benar caption ini adalah message maka likes itu adalah messenger. Sekian itu Saja drpd Saya,” tulisnya panjang lebar.

Terdahulu, Lufya terkejut selepas Hafiz enggan menceraikannya di Mahkamah Rendah Syariah Subang Bestari.

Sehubungan itu, Hakim Syarie, Shukran Yusof telah menetapkan 10 Disember depan bagi kedua-dua pihak hadir untuk sebutan semula kes dan melantik wakil Jawatankuasa Pendamai (JKP) berhubung kemelut rumah tangga mereka.

Dr Che Hafiz sebelum ini tidak hadir pada sebutan kes permohonan cerai mereka pada 16 Oktober lalu.

Pasangan tersebut diijabkabulkan pada 26 November 2016 dan dikurniakan seorang cahaya mata, Laana Haura yang kini hampir memasuki usia dua tahun.

View this post on Instagram

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua… Memandangkan ramai sangat warganet yang Salah faham dan Salah memberi tafsiran berkenaan dengan isu video yang sedang menular tentang Saya tidak hiraukan anak apabila anak saya memanggil berkali2. Sebenarnya Saya memang prihatin dan faham memang perkara sebegini akan menjadi perhatian ramai orang apatah lagi ia membabitkan sentimen anak kandung sendiri. Isu ini juga menjadi sangat sensitif dan ia boleh membangkitkan kemarahan ramai pihak terutama kepada mereka yang sudah berkahwin atau berkeluarga dan mempunyai anak.Jadi apa yang Saya ingin jelaskan disini adalah berkenaan dengan dakwaan2 seperti tidak sayangkan anak dll adalah tidak benar malah sy dihalang dan tidak diberi peluang untuk melaksanakan tanggungjawab sbg bapa.Gambar2 yang Sy upload di atas ada babak2 ketika saya berada di dalam mahkamah. Kalau perhatikan di dalam gambar2 tersebut saya sedang meluangkan masa bersama anak sy Sampai la anak sy pergi kepada ibunya.then selepas itu baru la sy keluar dari mahkamah. Sejurus keluar sahaja dari mahkamah ramai juru kamera dan wartawan menyapa( itu Saya memang faham dengan tugasan mereka). Ketika itu saya hanya kedengaran bunyi flash kamera dan fikiran saya saat itu adalah untuk bersedia pada soalan yang bakal reporter akan tanya.( maklumlah sy rasa nervous Sebab ini adalah kali pertama seumur hidup Saya berada dalam situasi di mahkamah ) to my love one Laana haura. Daddy really sorry Sebab tak perasan langsung panggilan daripada you my love ❤️❤️ .jika difikirkan secara waras bapa mana Kat atas dunia ni tak sygkan anak mereka sedangkan binatang seperti singa betina yg ganas itu siap makan manusia lagi pun boleh tetap tahu nak menyayangi anak nya apatah lagi manusia yang diberikan kelebihan otak yang mempunyai akal. Akhir sekali saya ingin beritahu bahawa sy amat tertarik dengan satu kata2 ini iaitu Jika benar seseorang itu adalah orang yang beriman kepada Allah swt maka tidak lah dia sanggup untuk memutuskan silaturrahim (hubungan Kekeluargaan) apatah lagi Jika ia melibatkan hubungan antara bapa dengan anak Jika benar caption ini adalah message maka likes itu adalah messenger. Sekian itu Saja drpd Saya 🙏🏻

A post shared by Dr Che Hafiz (@chehafiz007) on

Foto: Instagram Dr Che Hafiz