Tular di laman Facebook apabila pemilik akaun Bam Arrogancia menyelar tindakan segelintir selebriti Malaysia yang menjadikan haiwan liar sebagai peliharaan.

Membariskan beberapa nama artis yang didakwa membela haiwan eksotik, akaun tersebut menulis, budaya popular ini dilihat seakan sudah sebati dalam masyarakat lalu menjejaskan kehidupan haiwan berkenaan.

Lebih menyedihkan, rata-rata haiwan liar ini menghisap jari kerana rindukan susu ibu yang telah dibunuh semata-mata ingin menangkap anaknya untuk dijual.

Nak bagitau ni. Bukan Zarith Sofia sorang je ada bela wildlife sebagai haiwan peliharaan. Ramai lagi selebriti melakukan perkara yang sama.

“Ni bukti beberapa artis lain yang turut sama bela wildlife di rumah mereka.

“Dah bertahun-tahun dah pun culture selebriti bela wildlife ni. Wildlife yang mereka bela ada yang dah jadi gila sampai mengigit tangan sendiri kerana cara PENJAGAAN YANG SALAH.

“Ada juga yang mencabut bulu sendiri kerana HIDUP DALAM KEADAAN TERSEKSA TERLALU LAMA. Dan ADA JUGA YANG DAH MATI semasa di bawah jagaan mereka,” tulisnya.

Malah, penulis status berkenaan turut mendakwa andai haiwan tersebut mati, ada di antara mereka yang membeli seekor yang baru.

“Yang paling best, bila wildlife tu dah mati, dorang akan beli lagi baru. So bagi makan coklat dan tinggalkan kelaparan selama 2 minggu tu dah biasaaaa.

“Kenapa nak risau??? wildlife di Malaysia ni kan BANYAK LAGI. Yang Penting bila post kat social media mereka, dapat BANYAK LIKE dan semakin RAMAI orang nak jadikan WILDLIFE AS PETS.

#SelamatTinggalHidupanLiar di Malaysia. Tak lama lagi akan ada spesies yang menyusuli pemergian spesies arwah si Tam, badak sumatra jantan YANG TERAKHIR di Malaysia,” kongsinya panjang lebar.

Nak bagitau ni. Bukan Zarith Sofia sorang je ada bela wildlife sebagai haiwan peliharaan. Ramai lagi selebriti melakukan…

Posted by Bam Arrogancia on Wednesday, 12 June 2019

Malah dia turut menyelar tindakan selebriti yang tidak mempunyai ilmu penjagaan haiwan liar sehingga menyebabkan kematian.

Tambahnya, pemakanan dan corak kehidupan yang salah hanya menambah angka kematian.

Terkesan dengan perkongsian bermakna ini, netizen menyarankan agar laporan perlu dibuat kepada Jabatan Perhilitan agar nasib haiwan liar ini terbela.

Foto : Facebook Bam Arrogancia

Apa Kata Anda